Oproep ACM: weet wie er voor u belt

Categorieën

Tags

Toezichthouder ACM gaf in een recent webinar nog glashelder het bestaansrecht van CIRE aan. “Verplaats u in de consument en vraag uzelf af hoe u de consument kan helpen. Transparantie en herleidbaarheid van telemarketing moeten hierin leidend zijn. In praktijk is het vaak niet duidelijk door wie de consument gebeld wordt. Soms weten opdrachtgevers zelf niet wie er exact voor ze belt. De ACM doet een warm pleidooi dat organisaties zich dit aan moeten trekken en te zorgen dat ze weten wie er voor ze belt. Daarnaast is het van belang dat een telemarketeer aanspreekbaar en vindbaar is, denk aan een website met contactgegevens. Als de opdrachtgever de telemarketeer niet kan traceren is deze ook niet vindbaar voor de consument.”

Dit is wat CIRE beoogt: volledige transparantie in de verkoopketen. Hieraan willen we de komende periode verder invulling geven. Het CIRE-register kent nu alleen de intermediair, de verkooporganisatie als registrant. Die heeft een connectie met een concept partner, distributieplatform en energieleverancier. Terwijl er vaak sprake is van onderaanneming. Hier willen we inzicht in krijgen. Daartoe ondernemen we de komende periode de volgende acties:

  1. Intermediairs wordt gevraagd bij registratie en herverificatie hun onderaannemers op te geven, inclusief KvK nummer. Wij zullen vervolgens controleren of zij in CIRE zijn geregistreerd.
  2. Energieleveranciers en distributieplatformen worden met behulp van een directieverklaring gevraagd inzicht te geven in de verkoopketen inclusief intermediairs en onderaannemers.

Op deze wijze is het mogelijk om op termijn per leverancier, platform of intermediair volledig inzichtelijk te maken voor of met wie zij werven zodat opdrachtgevers exact weten wie er voor ze belt.

Wilt u op de hoogte blijven van alle relevante ontwikkelingen en nieuws? Ontvang onze nieuwsbrief.

Wij gebruiken uw gegevens om u op de hoogte te houden van nieuws. Wilt u dit toch niet? U meldt u zich gemakkelijk af met de link die onderaan onze e-mails staat. U leest er meer over in ons privacy statement.